Ondertussen heeft bijna de hele wereld gehoord van Pussy Riot. De vrouwen van dit Russische feministisch punkcollectief zongen en dansten hun punkgebed op het altaar van de Jezusverlossers kathedraal in Moskou. Daarna volgde een gigantisch spektakel, maar het is tijd voor echte solidariteit!
Op 21 februari 2012 hield Pussy Riot een actie in de grootste kerk van Moskou: compleet in punkstijl met bivakmutsen en kleurrijke kleding zongen zij het nummer ‘Maagd Maria, verlos ons van Poetin’. Voor deze actie werden op 4 maart Nadezhda en Maria gearresteerd en op 15 maart werd ook Ekaterina gearresteerd en vastgezet. Zij werden verdacht van deelname aan de actie en van het onderdeel uitmaken van Pussy Riot. Alle vrouwen werden aangeklaagd voor ‘hooliganisme’ volgens artikel 213 van het Russische strafrecht. Hierop staat een maximale straf van 7 jaar cel: het openbaar ministerie eiste 3 jaar tegen Pussy Riot. Op 17 augustus deed de rechter uitspraak: 2 jaar cel voor het zingen van een anti-Poetin punknummer. Op 10 oktober werd Ekaterina alsnog vrijgelaten en vrijgesproken doordat zij, volgens de wet, niet letterlijk had deelgenomen aan de actie omdat zij al voor de actie op het altaar gearresteerd werd. Nadezhda en Maria zijn op dit moment overgeplaatst naar verschillende Russische strafkampen, waar zij de komende 2 jaar hun straf zullen uitzitten.
Al vanaf het begin van de arrestatie van de 3 leden dook de internationale media op de zaak. Vol verontwaardiging werd gereageerd op het gebrek aan vrijheid van meningsuiting in Rusland. Beroemde popsterren en bands uitten hun solidariteit aan Pussy Riot, waarvan soms ook op financiële wijze. Amnesty International organiseerde zoals gebruikelijk petities en sprak schande van de situatie. Foto’s van de vrouwen prijkten over de gedrukte media en internet. Maar waarom Pussy Riot deze (en andere acties) deed, werd niet tot nauwelijks aangehaald.
Dat het waarom van de actie niet belicht werd is niet vreemd want de boodschap van Pussy Riot is een radicale boodschap. Een radicale kritiek op de onderlinge banden tussen de Russische orthodoxe Kerk en de regering Poetin, een radicale kritiek op de genderongelijkheid, seksisme en xenofobie, een radicale kritiek op het gebrek aan vrijheid. Een radicale boodschap die mainstream media en mensenrechtengroep niet graag verkondigen aangezien zij deel uitmaken van en enkel kunnen bestaan binnen het huidige politieke en sociale discours.
De actie en arrestatie van Pussy Riot werd echter ook door anarchistische en andere radicale grassrootorganisaties opgepakt. Wereldwijd werden tientallen acties gedaan, van het omzagen van crucifixen in Kiev tot de verstoring van een kerkdienst in Keulen door vele personen met kleurrijke bivakmutsen. Deze vorm van solidariteit met Pussy Riot is nu het hardst nodig: het overbrengen van de boodschap van Pussy Riot en rebellie! Dit is de reden geweest waarom Anarchist Black Cross Nijmegen is begonnen met de Free Pussy Riot! Campagne. Omdat over 6 maanden de mainstream media en organisaties Pussy Riot niet meer interessant vinden, omdat juist anarchistische en radicale grassrootgroepen via eigen en nieuwe netwerken en op eigen wijze wel een radicale boodschap naar buiten kunnen brengen, omdat Nadezhda en Maria over een jaar ook nog graag kaarten en brieven van solidariteit ontvangen in de bak en omdat wij juist die mensen willen steunen die streven naar een wereld zonder ongelijkheid, seksisme, xenofobie en religieuze fundamentalisten.
Op de website van Anarchist Black Cross Nijmegen zullen de komende tijd meerdere artikelen en (vertaalde) manifesten over en van Pussy Riot verschijnen, maar ook updates over de campagne en acties in solidariteit met Pussy Riot. Ondertussen proberen we ook hier en daar geld in te zamelen voor niet alleen Pussy Riot, maar ook gelijkgestemde Russische gevangenen. Zelf kan je ook meedoen! Schrijf een kaart, plak de hele stad onder, verstoor de orde en wees vooral creatief! We are all Pussy Riot!
Poster van bovenstaande tekst: solidariteitpussyriot